Zonnepaneel als raam

18/12/2019

Als u elke ruit van kantoorgebouwen zou kunnen vervangen door een zogeheten zonnecel, komt u erg ver met de energietransitie.  Op kantoor zijn er veel ramen, deze ramen staan ten slotte een groot deel van de dag in de zon. Het probleem is dat doorzichtige zonnecellen helemaal niet helpen. De cellen hebben vaak een rode waas waardoor ze niet geschikt zijn als ramen. De efficiëntie ligt ver onder de 25 procent wat een normale zonnepaneel makkelijk haalt. Vaak zijn ze ook erg geprijsd.

Door nauwkeurig de dikte en de plek uit te kiezen, worden de gaatjes niet zichtbaar voor het menselijk ook. De zonnecel lijkt wel weer doorzichtig en heeft geen rode gloed van andere transparante cellen. Het lijkt erg op een blik door een hele lichte zonnebril, waarbij de kleuren nog duidelijk zichtbaar zijn.

Het nadeel is dat de gaatjes ervoor zorgen dat de zonnecel minder goed werkt. De efficiëntie van de zonnecel neemt met de helft af naar 12 procent. Dit kunt u vergelijken met andere transparante zonnecellen. Het voordeel is dat de techniek erg eenvoudig is. De wafeltjes met gaten zijn massaal te maken, en verder lijkt het productieproces erg op dat van gewone zonnecellen.

De onderzoekers hebben goede hoop dat het proces zich op laat schalen tot nog grotere zonnepanelen. Men hoopt dat het in een fabriek uitgevoerd kan worden. Hun visie is om eerst een paneeltje van 25 vierkante centimeter te maken en de efficiency omhoog te kunnen krijgen naar 15 procent. Als dit een succes wordt gaan de Koreaanse onderzoekers kijken naar echte toepassingen. De transparante zonnecel heeft trouwens meer toepassingen dan allen kantoorruiten: de onderzoekers denken bijvoorbeeld ook aan energieopwekkende telefoon- of computerschermen.

Terug naar overzicht