Wil je verkoeling tijdens deze hitte? Lees wat je kunt doen

02/07/2019

Ben jij één van die vele mensen die niet kan slapen vanwege de hitte? Waarschijnlijk krijg je dan de neiging om verkoeling te zoeken en dus een koude douche te nemen. Neuroloog Arthur Kurvers zegt echter dat je dat net niet moet doen!

We zijn gewend aan een bepaalde temperatuur, ook in onze slaapkamer. De meeste mensen ervaren 18 graden als de ideale temperatuur om te slapen. Nu is het in veel huizen ’s nachts een stuk warmer en dat zorgt voor een probleem: als mensen gaan slapen, dan daalt de inwendige temperatuur. Als het te warm is in je slaapkamer, dan is dat een stuk lastiger voor je lichaam. Hoewel het erg tegenstrijdig klinkt, kan een warme douche of een warm bad hierbij helpen.

Hoe werkt dit?
Als je in een warm bad of douche gaat, dan gaan jouw bloedvaten openstaan. Op die manier kan je lichaam makkelijker overtollige warmte verliezen. Koud douchen zorgt er net voor dat je bloedvaten vernauwen, waardoor je lichaam moeilijker warmte kwijt kan.

Drink voldoende
Gehydrateerd blijven is natuurlijk erg belangrijk tijdens hete dagen. Bovendien helpt drinken je om in slaap te komen. Let wel: al is het verleidelijk, kies ook hier weer niet voor ijskoud. Je lichaam zal dan meteen aan het werk gaan om op te warmen en dat wil je natuurlijk net niet.

Houd je kamer koel
Het meest belangrijke voor een goede nachtrust, is om te proberen je kamer zo koel mogelijk te houden. Houd daarom overdag de ramen en gordijnen dicht en zodra het buiten frisser is zet je alles open. Denk wel aan horren en klamboes tegen de muggen.

Een ventilator kan ook uitkomst bieden. Zet er een fles met bevroren water voor, dit zorgt voor een lekker fris windje.

Zonwerend glas
Op dit moment zijn er meerdere soorten types zonwerend glas op de markt. Het belangrijkste onderscheid tussen de verschillende soorten bestaat uit de lichttransmissie en de zontoetredingsfactor. Het belangrijkste kenmerk van zonwerend glas is dat het licht wél door de glasplaat heen komt, maar de warmte van de zon blijft buiten. Lees hier meer over zonwerend glas.

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Terug naar overzicht