Waar komt glas vandaan?

18/11/2019

Waar komt de naam van het materiaal glas nou precies vandaan? Glas is afkomstig van het Latijnse woord ‘glesum’. Wij als mensen hebben overigens het glas niet uitgevonden. Glas komt namelijk ook voor in de natuur. Al voor 2000 voor Christus gebruikte de mens glas om eenvoudige gereedschappen te maken.

5000 jaar voor Christus begon men met het ontdekken van glas. Rond 2000 voor Christus zagen we namelijk al dat de Egyptenaren die toen leefden o.a. vazen, siervoorwerpen, keramische voorwerpen en speerpunten aan het ontwikkelden. Ook in o.a. Irak en Oost-Europa werden dergelijke voorwerpen gevonden. Echte vlakke plaatjes glas zagen we pas veel later in Romeinse gebouwen.

 

 

Kwarts en zand

Glas was een zandachtig materiaal. Pas na de zeventiende eeuw werd het uit de grond gehouwen. Het werd uitgegloeid met een soort van hout gestookt vuur wat vervolgens werd afgekoeld en daarna vermalen werd tot zand korrelig fijn materiaal.

Het vermalen werd door mankracht of door watermolens gedaan. Pas sinds een paar eeuwen hebben we het juiste samengestelde zand in handen. Daarmee kwam een einde aan de dure en ongezonde verwerking van kwarts.

Indien kwarts of zand gebruikt moest worden voor de fabricage van glas dan moet het smeltpunt aanzienlijk verlaagd worden. Vroeger was dit een lastig probleem, men was nog niet ver qua techniek. Achtereenvolgens zijn potas, soda en glauberzout gebruikt om het smeltpunt te verlagen.

Glas vandaag de dag

Hedendaags zijn er veel verschillende typen glas. Continue is de markt in beweging en ontstaan er nieuwe methode of toepassingen. Bekijk hier alle type glas.

Terug naar overzicht