Vlakglassector ziet kansen in ‘Europese Green Deal’

28/01/2020

Ondanks dat de klimaatconferentie in Madrid afgelopen december niet resulteerde in wat de verwachtingen waren, ziet Glass for Europe de ‘Europese Green Deal’ toch positief in. Naar hun mening biedt het een nieuw vooruitzicht en ziende toekomst met optimisme tegemoet.

De koolstofarme plannen die Europa wil gaan toepassen zijn voor lobbyorganisatie voor de Europese bouwglassector een mooie uitkomst en biedt veel perspectief voor de toekomst. Bedrijven en organisaties zoals AGC Europe, Guardian, en Şişecam-Trakya Cam zien de toekomst rooskleurig in. Een secretaris-generaal laat weten dat de Europese vlakglassector ready is om de plannen te ondersteunen met de beste service en producten die bij kunnen dragen aan de transitie die Europa wilt gaan starten. Glass for Europe zal zijn visie die reikt tot 2050 voor de vlakglassector deze maand presenteren om eventuele dialogen te starten met verschillende Europese autoriteiten.

Door de doelen die gesteld zijn door de Europese Commissie voelt de vlakglas sector zich geroepen om mee te doen met de ‘renovatiegolf’. De toepassing van een nieuw initiatief op het gebied van renovatie in 2020 samen met de ingrijpende toepassing van hoge energieprestatienormen voor gebouwen, Brengt een verdubbeling van de renovatiepercentages tot stand. De verkondiging dat de CO2-emissienormen voor voertuigen in 2021 zullen worden herzien worden ook door de mobiliteitssector gezien als een grote kans. De sector vlakglas heeft diverse methodes die kunnen worden toegepast de uitstoot van CO2 van Europa snel te minderen. In het verleden maakte Glass for Europe de resultaten van een onderzoek van TNO naar de renovatie van gevels bekent. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat bij toepassing van hoogwaardig isolerend en zonwerend glas tot 30 procent bespaard kan worden op het energiegebruik van (kantoor)panden.

 

 

Dit is overigens niet het enige initiatief waar Glass for Europe mee aan de slag gaat. Glass for Europe gaat ook een bijdrage leveren op het gebied van circulatie en recycling in de bouwsector en duurzaam productbeleid. Volgens de secretaris-generaal kan de inzet van de vlakglassector ondersteuning bieden om zo het terugdringen van de CO2 uitstoot te minimaliseren.

 

Terug naar overzicht