Verlijmde glasgevel geeft paviljoen sterkte en stabiliteit

17/02/2020

Bij de bouw van Co-Creation Centre op The Green Village van TU Delft zijn geen schroeven en staal aan te pas gekomen. Glas en twee componenten siliconen realiseren dat Co-Creation Centre op The Green Village van TU Delft blijft staan. Zelfs het dak van het (lxbxh) 26,5 x 17,5 x 6 meter op het paviljoen rust op de glazen vinnen van de gevel met triple glas. Dinsdag 11 februari was het tijdens een bijeenkomst van Booosting mogelijk kennis te maken met het eerste gebouw in Nederland waar de verlijmde glasgevel zorgt voor de gehele draagstructuur.

Het multidisciplinaire onderzoek van TU Delft-deskundigen én het zakenleven naar de glazen façade en glazen constructie was zeer uitvoerig.

Triple glaspanelen
Het gebouw vindt z’n stabiliteit in de verlijmde glasgevel die is samengesteld uit triple glaspanelen van (bxh) 1.500 x 5.200 millimeter en glasvinnen van 3x 12 millimeter halfgehard glas, gelamineerd met 2x twee Sentry folies. Het triple glas, geproduceerd door het Duitse Thiele, heeft een opbouw van 8(16)8(16)8 extra helder gehard glas met twee terug liggende glasbladen waarin de vinnen zijn ‘gestoken’. Het glas heeft twee low-E coatings op de posities 3 en 5. Op positie 2 is een zwarte print aangebracht, een optische verbetering om de achterliggende siliconen koppeling af te dekken. Er is bewust geen zonwerend glas toegepast: het dak heeft een overstek die bij de hoogste en dus warmste zonnestanden voor schaduwwerking zorgt. Hunter Douglas gaat bovendien onderzoek doen naar het effect van de buitenzonwering.

 

Glasvinnen weerstaan 20 ton
De zwarte verticale lijnen van de muur zijn de prints met daarachter de randkaders van het triple glas met de tweecomponenten verlijming. De glasvinnen (h.o.h. 1.500 millimeter) zijn mee verlijmd zodat een stevige constructie is gewaarborgd. De vinnen zijn uitgetest (belast op druk) en konden zelfs bij drie gesneuvelde glasbladen, bewust kapot gemaakt om de draagsterkte te meten, nog 20 ton druk weerstaan.

Meer weten? Vraag de experts van Emmery!

Terug naar overzicht