Media maakt een grote fout: draadglas blijkt geen veiligheidsglas

13/10/2019

Spiegeldraadglas of draadglas is voorzien van stukjes draad en dat is een reden om als media het onterecht te noemen als veiligheidsglas. In de praktijk zeggen mensen zelfs dat het over gepantserd glas gaat, alsof het glas aantrekkelijk is voor inbraken of in het ergste geval letsel ook een gevolg kan zijn. Tijdens de Algemene Beschouwingen kwam het glas weer negatief in het nieuws. Een man was  na het verbrijzelen van een draadglas ruit vast komen te zitten. De Tweede Kamer haar beveiligingsmedewerkers hebben de man staande gehouden. Het Algemeen Dagblad zei o.a. in haar artikel dat het glas veiligheidsglas is, maar daar is helaas niks van waar.

Veiligheidsglas? Niks van waar
Vroeger werd spiegeldraadglas toegepast als veiligheidsglas wat brandwerend was, vroeger dan, want de regels zijn in de loop der jaren streng aangepast. Het zogeheten glas is conform het Bouwbesluit dan ook niet meer geschikt voor toepassing in het grote brandwerende wanden en puien. Het glas is hoe dan ook niet inbraak werend en het mag ook niet als veiligheidsglas worden toegepast.

Draadglas mag alleen worden gebruikt in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld zijlichten, wat als brandwerend scheiding wordt gebruikt. Het pand van de Tweede Kamer komt uit de jaren negentig en in het gebouw zijn grote oppervlakten draadglas toegepast als brandscheiding. In de jaren negentig was het glas keurig volgens de richtlijnen. Het parlement zal nu worden verbouwd en we zullen er van uitgaan dat het draadglas ook zal worden aangepast.

 

 

Draadglas beperkt brandwerend
Voor september 2006 mocht het glas voor brandcompartimentering beperkt worden toegepast. Grotere oppervlakken waren mogelijk, maar dan moet het wel alleen een rookwerende eis zijn. Helaas voldoet het glas niet meer volgens de richtlijnen. Om trappenhuizen heen zie je vaak scheidingen met een groot oppervlak van dit glas met ingelegde draadjes. Dat draagt zorgt ervoor dat het glas bij elkaar blijft zodra het bleekt onder invloed van de hitte van de brand. Vaak betreft het een brandscheiding bij een vluchtweg in bestaande gebouwen, die volgens de huidige inzichten niet meer dan de rookscheiding dienst doet.

De WBDBO haar eis van toen was 30 of 60 minuten brandwering en dat is op de dag van vandaag nog steeds van kracht: de classificatie conform NEN 6069 dient EW te zijn, maar het spiegeldraadglas voldoet in meerdere opzichten helemaal niks meer. Het is geen veiligheidsglas, het zorgt voor snijgevaar bij breuken, het glas is niet-letselbeperkend en het glas beschermt ook niet tegen doorval. De verdiepingshoge ruiten zijn vaak toegepast daar waar je meer dan 1 meter naar beneden kan vallen. Het wettelijk minimum voor toepassing van veiligheidsglas (voor bestaande bebouwing geldt een niveauverschil van 150 centimeter). De brandwerendheid voldoet tevens in die situaties ook niet.

Meer weten of de soorten glas? Neem contact met onze expert op. Wij helpen u graag.

Terug naar overzicht