Innovatieve verwarmingstechnologie gelaagd glas

24/02/2020

De Duitse machineproducent Hegla komt met een gloednieuw systeem dat ontwikkeld is om het verwarmproces van folie flink te verkorten in tijd. Diodelaserverwarming halveert de verwarmingstijd en Hegla vermoed dat de conventionele infraroodbuis als warmtebron gaan vervangen.

Hegla heeft het nieuwe systeem getest op haar RapidLam-snijsysteem. Daaruit blijkt dat het aantal sneden per uur met ongeveer met 20 procent toe neemt. Volgens Hegla-directeur dr. Heinrich Ostendarp blijft het snijproces zelf ongewijzigd.

Betere randkwaliteit
De pluspunten van laserdiode-verwarming gaan verder dan alleen bondigere cycli. Ostendarp noemt ook een positief effect op de randkwaliteit. ‘Vanwege de korte, geconcentreerde energie- invoer die begrensd is tot een smalle lijn, worden de folie en glasrand flink minder verwarmd. Dat is te zien. Vooral bij structurele beglazing, en voor alle toepassingen waarbij de glasranden waarneembaar zijn, biedt het laserdiodesysteem een ​​nog betere kwaliteitsborging. De nieuwe verwarmingstechniek minimaliseert ook het gevaar op latere klachten of kwaliteitsverliezen. Dit proces elimineert dus ook één van de meest voorkomende oorzaken van een mogelijk later losraken van de film van het glas in het randgebied. De methode kan worden omschreven als een ‘koud verwarmingsproces’. De glazen rand kan direct na het snijden en scheiden aangeraakt worden; het heeft de warmte van een menselijke hand’, aldus Ostendarp.

 

 

Ook voor dikkere folies
Hegla heeft ook met optimistisch resultaat testen uitgevoerd met gelaagd glassoorten met sterkere en dikkere folies. De verwerkingstijd kan volgens de machineproducent aanzienlijk worden verkort en de randkwaliteit verbetert. ‘Afhankelijk van de film, zou dit kunnen betekenen dat een mechanisch snijproces potentieel wordt waar dat eerder niet mogelijk was.’ De nieuwe technologie is één van de uitkomsten van de samenwerking tussen Hegla en de laserspecialist Hegla boraident uit Halle, die twee jaar deel uitmaakt van de Hegla Group. Hegla presenteerde de innovatieve verwarmingstechnologie voor het eerst op Vitrum 2019 in Milaan. Het nieuwe systeem kon nauw worden gevolgd op een RapidLam voor gelaagd glas.

Terug naar overzicht