Glas door de eeuwen

11/11/2019

Tegenwoordig zijn glas en glasproducten erg breed toepasbaar omdat de laatste jaren enkele belangrijke eigenschappen sterk verbeterd zijn. Niet alleen de lichtdoorlatendheid is vele malen toegenomen, maar ook de sterkte. Dit maakt glas een veelzijdig product. 

Vroeger was glas niet doorzichtig. Door de eeuwen heen is voor het glasvormend onderdeel gebruik gemaakt van grondstof kwarts (silicium). Vroeger had men dit niet, en was glas niet doorzichtig.

In de zeventiende eeuw werd kwarts vervangen door zand. Er ontstond een sterke verbetering van de lichtdoorlatendheid van glas. Tegenwoordig is men in staat een lichtdoorlatendheid van 90% en meer te realiseren. Door de extreme hoge lichtdoorlatendheid vindt bijvoorbeeld toepassing in zonnecollectoren.

Er zijn verschillende mate waarin glas doorzichtig is. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de grondstoffen, maar ook de vlakheid van het glasoppervlak. Als er meer vervorming in het glasoppervlak voorkomt, is er minder doorzichtig.

 

 

De handmatige productiewijze is tot op heden nog steeds hetzelfde. Vanaf de veertiende eeuw konden we spreken over doorzichtig glas, een beetje dan. Vanaf de zeventiende eeuw was het raak; er was doorzichtig glas! De mensen werden slimmer, en gebruikte andere technieken om doorzichtig glas te kunnen realiseren. Op oudere foto’s is ook te zien dat de ramen uit de middeleeuwen veel kleiner waren. Men kon geen grotere stukken glas maken.

In de twintigste eeuw werd glas echt vlak. De mechanische productie werd veel beter. Men had de mogelijkheid om groter glas te kunnen produceren. Er kwamen ook o.a. vlakheidseisen. Daarvóór was eigenlijk het geslepen spiegelglas het enige alternatief voor vensterglas. Maar door de arbeidsintensieve productiewijze is dit procedé beperkt in zijn toepassingen; het is erg duur.

Glas van een paar honderd jaar geleden was erg dun en slecht. Door de mechanische producten is glas veel sterker geworden.  Met het floatglas-procédé maakt de glasindustrie vandaag de dag glasbladen tot 6000 x 3200 mm; in dikten van 0,6 tot 25 mm.

Bekijk alle moderne type glas van Emmery hier. 

Terug naar overzicht