De meeste effectieve manieren om te verduurzamen

13/08/2019

Nederland moet van het gas af. Steeds meer eigenaren gaan hier dan ook flink mee aan de slag. Heb je een goed geïsoleerde woning of pand? Dan is het vaak niet zo’n probleem om te kiezen voor een warmtepomp om het gebouw elektrisch te verwarmen. Is het echter een ouder, tochtig gebouw, dan is de klus om te verduurzamen een heel stuk groter.

Wil je jouw woning of gebouw op een efficiënte manier verduurzamen? Dan zijn er gelukkig ook een aantal opties die een stuk goedkoper zijn dan het installeren van een warmtepomp. De besparing is in veel gevallen behoorlijk groot.

Wij maakten een overzicht van de volgorde waarop je jouw huis of gebouw het beste kunt verduurzamen. Een lijst waarbij je prijstechnisch de meeste energiewinst maakt. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat het een algemene lijst is. Kijk ook naar jouw eigen woning of gebouw en welke delen het meeste aandacht kunnen gebruiken.

 

 

In welke staat je huis ook is, het is altijd aan te raden om er eerst voor te zorgen dat je woning zo goed mogelijk is geïsoleerd.

 1. Spouwmuur isoleren
  Zoals hierboven al vermeld: isoleren komt altijd eerst. Tussen 1930 en 1970 werden gebouwen gebouwd die wel een spouwmuur hebben, maar die was dan vaak nog niet geïsoleerd. Een spouwmuur laten opvullen met isolatiemateriaal is relatief goedkoop. Maar het levert je wel een besparing op die al snel oploopt tot 10% van je stookkosten. Dat komt omdat er zo minder warmte verloren gaat door de muren.Is je huis/pand van voor 1930? Dan zou zelfs de spouwmuur kunnen ontbreken. Een mogelijkheid is dan om je gevel langs de buitenkant, of de muur aan de binnenkant te isoleren. Beide keuzes brengen echter meer gedoe met zich mee dan het isoleren van spouwmuren. Wellicht kies je pas voor isolatie langs de buitenzijde als je gevel moet vernieuwd worden. Isoleren aan de binnenkant, zorgt er dan weer voor dat je woonruimte inlevert.Kosten: Wanneer je kiest voor spouwmuurisolatie kost dit voor een tussenwoning tussen de €500 en €1.200.
  Besparing: Ongeveer €260 per jaar voor een tussenwoning.
  Terugverdientijd: Tussen de 2 en 5 jaar.
 2. Dak isoleren
  Heb je een niet-geïsoleerd schuin dak op jouw zolder? Dan doet het eveneens erg veel als je dat aanpakt. Omdat warme lucht stijgt, kan het makkelijk daardoor naar buiten. Op die manier heb je dus een groot energieverlies. Isolatiemateriaal aan het dak bevestigen, voorkomt dit verlies. Ben je zelf handig? Dan is dit een klus die je ook zelf kunt doen. Al is dit ook geen vreselijk dure karwei als je het door een klusjesman laat doen. Maar de besparing is wel fors.Kosten: Bij een zolder die onverwarmd is en een dakoppervlak van ongeveer 70 vierkante meter heeft, moet je rekenen op €2.000 tot €3.000. Heb je ook een vliering waarvan je de zoldervloer laat isoleren? Tel er dan nog ongeveer €1.500 bij op.
  Besparing: Ongeveer €450 per jaar.
  Terugverdientijd: Bij het isoleren van het dak is dit tussen de vier en zes jaar. Bij het isoleren van de vloer komt het op ongeveer drie jaar.
 3. Vloeren isoleren
  De volgende plek die je kunt isoleren, is je vloer. Heb je een kruipruimte? Dan is via daar de makkelijkste oplossing. Niet alleen is het een relatief makkelijke klus – die je dus mogelijk zelf kunt doen – het levert ook extra wooncomfort op. Een geïsoleerde vloer voelt namelijk een stuk minder koud aan.Kosten: Bij een tussenwoning moet je tellen op ongeveer €1.400, bij een hoekwoning op €1.600 en bij een vrijstaande woning op €2.800.
  Besparing: Ongeveer €200 euro per jaar bij een tussenwoning, €220 per jaar bij een hoekwoning en €390 per jaar bij een vrijstaande woning.
  Terugverdientijd: Ongeveer 7 jaar.
 4. Kiezen voor HR++ glas
  Ook de keuze voor HR++ glas om je huis/pand extra te isoleren, is een verstandige. Het verschil tussen dubbel glas en HR++ glas, is dat er bij HR++ glas tussen de twee glasplaten geen isolerende laag lucht zit, maar een edelgas. Bovendien wordt het glas aan één zijde gecoat. Dit zorgt ervoor dat de isolatiewaarde nog hoger ligt.Kosten: Bij een tussenwoning moet je rekenen op ongeveer €3.100, bij een hoekwoning op €3.500 en bij een vrijstaand huis op €4.700.
  Besparing: Heb je al dubbel glas? Dan bespaar je bij een tussenwoning per jaar ongeveer €120, bij een hoekwoning €140 en bij een vrijstaand huis €190. Als je nog enkel glas hebt, dan mag je dit bedrag verdubbelen.
  Terugverdientijd: Afhankelijk van je huidige glas en het type woning ligt dit tussen de 10 en 25 jaar.

Wilt u meer weten over het verduurzamen van uw huis, kantoor of pand? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag de mogelijkheden te verkennen.

Terug naar overzicht