De impact van corona in de glassector

27/03/2020

Glass for Europe luidt de noodklok en vraagt de Europese Unie de industriële waardeketen van de vlakglas sector te beschermen en te kijken naar mogelijkheden voor een snel toekomstig herstel.

 

De Europese handelsorganisatie voor vlakglas met NSG Pilkington, Saint-Gobain, AGC en Guardian laat weten dat gezondheid op één staat maar dat ze wel actie moeten gaan ondernemen, ‘Gezondheids- en veiligheidsmaatregelen staan voorop, ondanks dat is het wel noodzakelijk om zoveel mogelijk te onderzoeken hoe de industriële voorraad en de levensvatbaarheid van alle factoren in de waardeketen van vlakglas kunnen worden beschermd.’ ‘Als de Coronacrisis over is, is het voor Europa van belang om snel te kunnen herstellen en het inhalen van de achterstand op het gebied van productie en mensen op de werkvloer te beschermen en een veilig gevoel te geven.

 

 

Vraag autoglas naar nul

 

Met 75% volume staat de bouwsector op één en maakt zich daarmee de belangrijkste volumemarkt in de vlakglas industrie. Ook de automarkt is met 20% volume ook een belangrijk onderdeel.

 

De impact van de COVID19-virusuitbraak zal op de Europese vlakglas sector zal naar alle waarschijnlijkheid enorm zijn, aldus Glass for Europe. ‘Nu alle Europese assemblagefabrieken van autofabrikanten zijn stil staan, zal de autoglas markt waarschijnlijk over enkele maanden dicht bij het nulpunt zijn. Dit zal zorgen voor tijdelijke sluiting van fabrieken voor onder andere autoruiten.

 

Ook in de bouwsector is er een abrupt een enorme daling van de vraag naar glas in heel Europa. Met name in landen met de strakke beperkingsmaatregelen. Vertraging en annuleringen van de activiteiten in de bouwindustrie leiden tot sluiting van fabrieken.

Terug naar overzicht