Akoestisch glas? Hoe werkt dat?

09/10/2019

Hard geluid? Kan een materiaal waar je doorheen kijkt het geluid tegenhouden? Natuurlijk is dit mogelijk! Glas heeft enorm veel functies. Denk aan het wind- en waterdicht houden van woon(gebouwen) en winkels.

Ook bestaat er glas wat zonnestralen terug kaatst. Zo blijft het lekker koel! Het weren van geluid is daarom iets speciaals, aangezien we tegenwoordig veel geluid om ons heen hebben.

Geluidsisolatie is een belangrijke functie van glas. Geluid bestaat o.a. uit trilling van de lucht. In beglazing met geluidsisolerende elementen worden verschillende processen toegepast. Veel technieken hebben als doel de ramen zo min mogelijk te laten trillen of de trillingen zo veel mogelijk te dempen. Hier is een eenvoudige manier voor. Geluidsisolatie neemt toe met de dikte van het glas als je enkel glas hebt. Een dikkere ruit is namelijk zwaarder en een zwaardere ruit is moeilijker om in beweging te krijgen.

 

 

Isolatieglas verbetert de geluidsisolatie. Het is niet zo dat dubbel glas het geluid beter weert dan enkel glas. De spouw tussen de glasplaten kan als klankkast fungeren, waardoor vooral bij lagere tonen de isolatie er niet beter van wordt. Het effect kan men wel verminderen door de spouw breder te maken tot bijvoorbeeld 12 of 16 millimeter. Een brede spouw heeft nauwelijks ‘klankkasteffect’. De geluidsisolatie is goed wanneer op de zijkanten van het kozijn een geluidsabsorberend materiaal wordt aangebracht.

Neem contact op met onze specialisten voor de mogelijkheden.

 

Terug naar overzicht